Dyresykehuset – produksjonsdyr

Vi har døgnåpen veterinærvakt i Stor-Oslo. Ring oss på 476 18 888. Vi tar imot produksjonsdyr i vår klinikk via henvisning fra veterinær for grundig utredning. Vi tilbyr også utredning av besetninger.

Har du funnet skadde eierløse ville dyr eller fugler? Ring politiet på 02800.

To veterinærstudenter sammen med en sau.

Kontortid:
Hverdager kl. 08:00 – 15:45

Tlf: 67 23 22 00

Ambulatorisk klinikk

Innringningstid for praksisbesøk samme dag:
Hverdager kl. 08:00 – 09:00

Tlf: 67 23 22 22

Produksjonsdyrklinikken

Åpningstider telefon:
Hverdager kl. 08:00 – 14:00.

Tlf: 67 23 21 21
E-post: prodmed.mko@nmbu.no

  • Veterinærvakt

    Veterinærhøgskolen ved NMBU er en del av veterinærvakta for produksjonsdyr i Stor-Oslo. Stor-Oslo omfatter kommunene Asker, Bærum, Lørenskog, Nittedal, Oslo, Rælingen og Skedsmo. Vi tilbyr akutt hjelp til produksjonsdyr utenom ordinær arbeidstid. Tjenesten går fra 16.00 til 08.00 samt lørdag og søndag.

    Veterinærvakt produksjonsdyr Stor-Oslo: tlf: 476 18 888

    Veterinærvakt hest Stor-Oslo: tlf: 400 00 129

    Veterinærvakt er et kommunalt ansvar. Tilhører du en annen kommune enn disse, søk informasjon på kommunens hjemmesider.

    Veterinærvakt for Follo: tlf: 488 86 980. Vakta gjelder for produksjonsdyr og hest.

  • Skadede ville dyr eller fugler, samt fjerning av insekter

    Finner du skadet vilt, fugler eller oppdager ville dyr og insekter på steder de ikke skal være? Her er en liste over hvem du kan kontakte.

    Ring politiet på tlf. 02800 hvis du:

    • har kjørt på et dyr.
    • har funnet et sykt, skadd eller hjelpeløst dyr.
    • vil varsle om farlige eller ulovlige hunder.
    • vil varsle om dyr som forstyrrer ro og orden.

    Viltvakta Follo kommune

    Ved andre akutte hendelser med vilt (ikke husdyr som katt, hund, sau) kontakt Follo landbrukskontor: 64 96 20 87. 

    Ting som haster etter 16.00 og fridager, ring Viltvakta på 64 96 20 70. 

    Andre viktige kontaktpersoner om dyr, fugler og insekter

  • Henvisende veterinærer

    Veterinærhøgskolen har både ambulerende praksis og en stasjonær produksjonsdyrklinikk som tar imot storfe, småfe og gris for innleggelse, diagnostikk og behandling. Vi ønsker tett kontakt med kolleger både til henvisning av pasienter og ved behov for utredninger av besetningsproblematikk.

    Produksjonsdyrklinikken er en ren henvisningsklinikk, og eiere som har dyr som de tenker kan være aktuelt å sende inn, må kontakte sin lokale veterinær. Hvis dere sammen blir enige om at det kan være aktuelt å sende dyra inn, kan dere ta kontakt.

    Ved henvisning ber vi om utfyllende opplysninger og gjøre en samlet vurdering i samråd med henvisende veterinær og eier.

    Hvis det blir besluttet at dyret skal sendes inn, blir dyret normalt hentet av oss.

    Dyr som har vært oppstallet i isolat på Produksjonsdyrklinikken slik at de ikke har hatt kontakt med dyr fra andre besetninger, kan sendes hjem hvis de blir friske. Slik oppstalling må avtales på forhånd. Dyr som oppstalles i vår vanlige klinikk vil ellers enten bli sendt direkte til slakt, eller avlivet og obdusert.

    Det er ingen kostnader forbundet med innsending for eier. Eier får slakteoppgjør for dyr som går direkte til slakt.

  • Ambulatorisk klinikk

    Ambulatorisk klinikk driver veterinærmedisinsk praksis på produksjonsdyr i Stor-Oslo med døgnkontinuerlig drift. Vi har veterinærvakt i Asker, Bærum, Oslo, Nittedal, Lørenskog, Rælingen og Skjedsmo, samt NMBUs Senter for husdyrforsøk på Ås.

    Veterinærstudenter deltar i praksisen deler av året, hvor de får opplæring i utredninger, diagnostikk og behandling under veiledning. Praksisen sikrer at studentene får et godt grunnlag for yrkeslivet som stordyrpraktikere.

    Vi har også kvelds- og nattevakt alle dager i året. Klinikken driver forskning på helse, velferd og produksjon hos dyr i produksjonsmiljø, og bruker data fra kliniske feltregistreringer, miljøregistreringer, husdyrregistre og ulike analyseparametere. Klinisk kontrollerte forsøk utføres også.

  • Produksjonsdyrklinikken

    Produksjonsdyrklinikken tar hvert år imot flere hundre storfe, småfe og gris for diagnostikk og behandling av ulike sykdommer. Klinikken har ansvar for undervisning i medisin, kirurgi, obstetrikk og reproduksjon hos produksjonsdyr, og tilbyr både enkeltpasientbehandling og utredning av besetningsproblemer.

    Vi håndterer blant annet luftveisinfeksjoner, beinbrudd, forgiftninger og reproduksjonsproblemer. Som henvisningsklinikk samarbeider vi med lokale veterinærer for å ta inn dyr til undervisning og behandling, basert på en helhetsvurdering av dyrets velferd og nytteverdi.

    Studentene lærer å stille nøyaktige diagnoser og behandle for optimal fruktbarhet i trygge omgivelser. De får også mulighet til å følge dyrets tilstand over tid og utføre obduksjoner ved behov. Klinikken bidrar til utdanning av vitenskapelig personale og utvikling av fagområdene.

  • For husdyreiere

    Produksjonsdyrklinikken er en undervisningsklinikk der dyr sendes inn via henvisende veterinær i felt. Ønsker du å sende inn dyr må du kontakte din lokale veterinær.

    Vårt formål med å ta inn dyr er å ha aktuelt og relevante tilfeller som veterinærstudenter og dyrepleierstudenter kan arbeide med. Samtidig kan vi å bidra til å løse et problem med et enkelt dyr, eller et besetningsproblem ved at vi har mulighet til utvidet diagnostikk sammenlignet med hva som er mulig i felt.

    Informasjon til eiere som har dyr på Produksjonsdyrklinikken

    Takk for at du sender dyr til Veterinærhøgskolen.

    Vi trenger dyr til undervisning av veterinær- og dyrepleierstudenter. Du bidrar til at framtidas dyrehelsepersonell får relevant erfaring. Samtidig håper vi at vi kan bidra til å løse problemet med dyret.

    Hos oss har vi mulighet til utvidet diagnostikk i forhold til hva man kan gjøre i besetningen. Det inkluderer blant annet bildediagnostikk, laboratoriediagnostikk og obduksjon. Dyrets velferd er alltid i fokus. Alle dyr som må avlives hos oss, blir obdusert. Dyr som blir friske og er slaktbare, kan sendes direkte til slakt fra oss. Det koster ikke noe for deg å sende inn dyr, og du får slakteoppgjør hvis dyret går til slakt.

    Bare dyr som har vært oppstallet i isolat hos oss, kan sendes hjem. Slik oppstalling er forbeholdt få og nøye utvalgte pasienter og må alltid være avtalt på forhånd.

    Produksjonsdyrklinikken er en henvisningsklinikk, og mye av informasjonen går via din lokale veterinær. Du vil normalt få tilbakemelding fra oss om hva vi har funnet og hvordan dyret utvikler seg etter noen dager i klinikken. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller lurer på hvordan det går med dyret.

    Takk for samarbeidet. Ditt bidrag er viktig for morgendagens dyrehelsepersonell.

  • Finn oss

    Med bil:

    Kjør din egen bil direkte. Du finner oss via Google maps.

    Ta inn avkjøring 18 fra E6 på F 152 mot Ås.
    Ta så av til NMBU Vest. Det er skiltet mot Dyresykehuset.

    • Parkeringsfasilitetene er gode rundt den nye Veterinærbygningen.
    • Egen parkering for dyreeiere utenfor Dyresykehusets innganger. Egen inngang til Dyresykehuset – smådyr, hest og produksjonsdyr.
    • Vi har muligheter for elbillading mot betaling.
    • Egen inngang til isolatet.

    Det vanligste man besøker Dyresykehuset – produksjonsdyr er at man går inn hovedinngangen til Veterinærhøgskolen. Her finnes gjesteparkering. Her er inngangsdøren til Veterinærbygningen.

    Med tog:

    Ta toget til Ås stasjon. Derfra kan du enten

    Med buss:

    De nærmeste busstoppene er Korsegården (ved E18) eller Vollebekk i Ås (510-bussen går hit). Går du av på Korsegården er det omtrent en kilometer å gå til Dyresykehuset.

Aktuelt fra Institutt for produksjonsdyr

Flere aktueltsaker