Ni valper var på besøk hos Dyresykehuset – smådyr for helsesjekk, chip og vaksine. Tispa, Gaia, var drektig med hele elleve valper. Dessverre var to valper dødfødte. Valpene ble forløst med keisersnitt 19.12.23 på DSS. Valpene er nå åtte uker g

Valpen

Gratulerer med nytt familiemedlem! Den første tiden legges grunnlaget for hvordan dere og valpen skal leve sammen i mange år. God trening og gode rutiner gjør livet godt for både to- og firbeinte.

  • Den første tiden med valp

    En liten valp sover mye. Det er viktig at den får sove i fred uten å bli forstyrret. Valpen har foreløpig liten blære og klarer ikke holde seg så lenge. Den bør få mulighet til å gå ut for å tisse ofte i starten, også om natten. Den bør tas ut hver gang etter den har sovet, spist eller lekt.

    Valpen skal ikke være helt alene de to første ukene. Gradvis må man lære valpen å være alene hjemme.

    Sosialisering

    Valper trenger å lære seg å omgås andre hunder, mennesker og ulike miljøer. Jobb godt med sosialisering
    når valpen er liten. Hunder og små barn skal ikke være alene uten tilsyn av voksne. Vi anbefaler alle å gå kurs med den nye valpen, der vil dere få god veiledning for akkurat deres hund.

    Fôr

    Valper trenger eget fôr, og vi anbefaler valpefôr til valpen er 9-10 måneder gammel. Mange oppdrettere gir
    valpene oppbløtt tørrfôr. Gi valpen fire måltider per dag i starten. Etter et par uker kan dere redusere til tre måltider, og etter en stund til kan dere gi den to måltider per dag. Hell vann over maten, og la det stå til det er oppbløtt. Se gjerne på anbefalingene for mengde på fôrpakningen. Om hunden får annen mat enn tørrfôr, så unngå løk, sjokolade og druer da dette er giftig for hunder.

    Aktivitet

    En valp skal ikke ha for mye fysisk trening. Den bør ikke være med på joggeturer de første månedene, og ikke på lange skiturer det første leveåret. En hund bør ikke trekke før den er ferdig utvokst. La gjerne valpen være med på tur, men tilpass tempoet og legg inn pauser ved behov.

    Helse

    Det er viktig å sjekke ører, labber og tenner jevnlig. Dette vil venne valpen til å bli undersøkt, noe som hjelper når dere er hos veterinær.

    Når valpen mister tennene så bør man følge med på at melketennene faller ut. Tennene faller ofte ut når valpen er mellom fire og seks månder gammel. Av og til kan det være nødvendig å trekke melketennene for at ikke bittet skal vokse skjevt. Enkelte hunder trenger også egnet pelsstell. Vær oppmerksom på hva som gjelder for din hund.

Vaksinering

Vi anbefaler alle nye hundeeiere å passe på at hunden er vaksinert. Den første vaksinen får valpen ofte mens den fremdeles er hos oppdretter. Deretter er det ditt ansvar å sørge for at hunden er vaksinert.

Vi anbefaler kjernevaksine for alle kjæledyr i Norge, i tillegg til årlig kennelhostevaksine. I tillegg kan det være behov for vaksiner i forbindelse med reiser til utlandet. Du som hundeeier er selv ansvarlig for å sette deg inn regelverket før du reiser med hunden din. Vær oppmerksom på at det er et regelverk for å reise inn i andre land, og et for å reise tilbake inn i Norge.

ID-merking

Vi anbefaler alle hundeeiere å ID-merke hundene sine med microchip. Det er smart, kjapt og pålitelig. De fleste hunder blir ID-merket hos oppdretter før de flytter til sitt nye hjem. Pass på at eierskiftet blir registrert på DyreID sine sider.

Forebygging mot flått

Med varmere klima i Norge, blir det også vanligere med flått. Ved Veterinærhøgskolen har vi mye kunnskap om flått og flåttbårne sykdommer. Vi anbefaler at du beskytter valpen mot flått, både for hunden og din egen skyld. Flått kan bære med seg sykdommer som både gir sykdom hos hunder, men også hos mennesker.

Forsikring

Behov for veterinær kan komme brått og uforutsett. Dyr kan ikke snakke som oss mennesker, så når dyret blir sykt kan det være nødvendig med flere prøver og tester for å finne riktig diagnose. Hvis du ikke har mulighet til å betale for avansert behandling direkte, så kan forsikring være en trygghet hvis sykdom eller skade skulle inntreffe. Les mer om forsikring.